Over glasfusen
Wat is glasfusen?
Bij het fusen van glas worden stukjes glas op hoge temperaturen (tussen ca. 740 en 800°C) in een speciale glasoven met elkaar versmolten. Hierbij wordt een platte plaat gevormd met meer of minder reliëf, afhankelijk van de gebruikte stooktemperatuur: bij hogere temperaturen (full fuse) vloeit het glas meer uit. Vervolgens kan deze plaat tijdens een 2e stookgang met een iets lagere temperatuur vervormd worden tot bijvoorbeeld een schaal: de platte plaat wordt op een mal gelegd en zakt langzaam in of over die mal.
Kun je elke glassoort gebruiken?
Het is belangrijk glas te gebruiken dat dezelfde uitzettingscoëfficiënt heeft, d.w.z. dat op dezelfde manier uitzet en krimpt. Hierdoor voorkom je dat glas breekt tijdens het stoken.Voor het glasfusen zijn verschillende merken glas beschikbaar. Ik heb gekozen voor glas met COE (uitzettingscoëfficient) 96. Binnen dit systeem zijn tientallen verschillende transparante en niet-transparante (opake) kleuren beschikbaar.
Kleur je het glas zelf?
Het glas dat ik gebruik wordt in grote platen aangeleverd, meestal van 0.60 x 1.20 m. Het heeft dan al zijn uiteindelijke kleur. Met een glassnijder maak ik een “kerfje” in het glas, dat ik hierna met een glasbreektang breek. Voor nog meer effecten kan ik glasverf gebruiken.
Hoe lang moet een werkstuk in de oven?
Het opwarmen van de oven gebeurt computergestuurd. Eén stookgang neemt ongeveer een dag (20-24 uur) in beslag inclusief een lange afkoelperiode.
Voor het maken van een schaal zijn 2 stookgangen nodig, dat duurt dus minimaal 2 dagen. Sommige onderdelen hebben echter nog meer stookgangen nodig.